Saturday, April 26

Cerita Korea vs Cerita Jepun

Versus? Ada competition ke?



Pengaruh budaya korea semakin besar. Malaysia tak terkecuali. Kpop, running man, k drama. Ada juga sebahagian besar Malaysian yang layan Jpop or jdrama kan?

But today kita nak fokus kat kdrama/kmovie dan jdrama/jmovie. Maybe ada yang layan korea je or maybe ada yang layan jepun je. Tapi aku tau mesti ramai yang layan dua-dua kan? Haa nampak sangat banyak free time~

If you ask me, I'll definitely say that I enjoy both of them. But to be honest, aku lagi suka jepun punye hihi. Jdrama selalunya paling sikit ada 10 episode je and tiap episod 1 jam. Tapi isi dia padat. But sometime over dramatic juga. Well biasa lah nama pun drama kan. Jmovie pun tak kurang hebatnye.

I have pleeeeeeeenty of jdrama/jmovie recommendations. Tanya je macam-macam ada. Banyak sangat kot aku sendiri tak habis tengok.

Tapi korean punya pun boleh tahan jugak. Walaupun aku ni boleh dikatakan tak familiar langsung pasal kdrama or kmovie. You can say I am more into their music hihi. Tapi semalam aku buka youtube, nampak satu video KBS World TV upload. Sebenarnya video ni satu movie penuh. Ye saya serious! Tajuk dia "Middle School Student A" or dalam bahasa korea "중학생 A양".



Tertarik nak tengok sebab cerita pasal teenager so maybe aku boleh relate. Plus video dia punya thumbnail yang menarik sesiapapun yang tertengok (gambar atas) haha.

Yep itu heroin dia. Hero dia boleh tahan juga (sila rujuk gambar pertama) memandangkan heroin dia pun cun kan. I recommend this movie kalau korang suka layan simple, light, romcom, cheesy movie. Jalan cerita general sangat and boleh dijangka. But it won't hurt kalau nak tengok if you bosan or terlebih free time kan? Lagipun movie ni sangat inspiring.

I'm want to watch more kmovie. Well movie because I obviously tak sabar kalau nak tengok episode episod ni haha.  Kena google movie recomendation ni, fighting!

Stars - whether they can be seen or not, each one is somewhere shining it own lights.

xx

No comments:

Post a Comment