Sunday, April 24

TUTORIAL : Transparent Header untuk Simple Template dan Hilangkan Shadow Keliling Blog

Assalamualaikum alls, today nak bagi link ke satu tutorial yang dibuat oleh Amirah Najihah. Blog dia ni cute sangat, so do go to her blog okay. dan sekarang i rase i nak gune kata ganti nama "I" lah mulai sekarang, HAHAHA. cute kan kan kan?

okay, klik SINI untuk ke tutorial tuu..

and one more thing here, kalau korang dah transparent pastu view korang punye blog, nampak ade shadow pulak kat tepi tepi atas tu, bukan ape, kalau macam tu nampak pelik atau dalam bahasa kasar nya hodoh lah.. so i ade satu cara untuk hilangkan shadow tu,

first of all, korang kenalah pegi kat 'edit HTML' lepas tu back up template then tick 'Expand Widget Templates'

lepas tu korang tekan Ctrl + F kat keyboard and search

.content-outer {

nanti korang akan jumpe code macam ni


.content-outer {
  -moz-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15);
  -webkit-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.webkit) rgba(0, 0, 0, .15);
  -goog-ms-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.ie) #333333;
  box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15);

korang tukar semua nombor 15 tu kepada 0, kalau tukar yg 15 kat bawah tu je pun takpe, sebab i pun tukar satu tu je, yg lain i biarkan, so dia akan jadi macam ni


.content-outer {
  -moz-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15);
  -webkit-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.webkit) rgba(0, 0, 0, .15);
  -goog-ms-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.ie) #333333;
  box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .0);

ok, lepas tu korang PREVIEW dulu, bile shadow tu dah hilang atau takde apa-apa error, korang bole SAVE and have FUN ^^

P/S: tuto hilangkan shadow ni i buat sendiri, so credit tu i lah *bangga jap sebab dapat buat tuto sendiri :P