Sunday, March 20

TUTORIAL: Nak buat background pic/header transparent: PIXLR

Assalamualaikum~~
tadik, baruu jee, Ela tanya kat fb camne nak buat header transparent macam yg lina punya kat atas tuuu ↑↑↑

lina gune pixlr jee, sebab ps ni susah nak guna lah (ckp je lah kau tak pandai gune, cehh)

okay, first korang pegi kat PIXLR, then korang tekan -> Open image editor <- yg besauuu gedabauuu tuu~

pastu nanti dia kuar lah macam ni;

korang pun tekan "Open image from computer"
then pilih lah pic mana atau header mana yg korang dah siap tinggal nak transparent-kan tuu..

bila korang dah pilih, nanti dia keluar cam nih;

pastu kat tools box kat tepi tuu, korang tekan WAND TOOL (W) 
then korang tekan kat mana mana bahagian yang korang nak transparent-kan tu,
macam background warne putih dalam gambar ni;

lepas dah select macam tu korang right click pulak, tekan INVERT SELECTION
nanti selection dia kat bahagian yang berwarne hitam pulak.

pastu korang tekan EDIT→COPY
kalau nak tekan ctrl+C jee pun takpe.. sama jee..

lepas dah copy, korang tekan FILE→NEW IMAGE

nanti lepas korang dah tekan new image keluar new image box cam nih;

kat 'name' tu korang biarkan je Untitled, suka hati lah..
kat 'presets' tu pun korang abaikan jee..
kat 'width' ngan 'height' pun korang abaikan je, sebab selalunya die akan otomatik ikut saiz gambar yg korang da copy sebelum nih..
and then korang jangan lupe tick kat box 'transparent' so background dia akan jadi transparent~
then tekan 'OK'

after tekan ok, new image pun keluar, dia akan jadi cam kotak kotak (checkered) sebab mcm tu lah selalunya kalau transparent (kat ps pun macam ni)
next, korang tekan EDIT→PASTE
tapi sebelum korang paste, korang kene pastikan window utk untitled/new image tadik tu kat depan (kan ade dua window, satu window pic/header korang tadik, and lagi satu window untitled/new image yg transparent tu)

dah pastikan window untitled/new image yg transparent tu kat depan (korang klik je nanti die ke depan lah)
baru lah korang bole tekan paste, nanti hasilnya jadik cam nih;
okok, hampir siap dah tu, korang tengok betul-betul kan, kat tepi je transparent, tp kat dlm gambar masih ade spot putih tak transparent kan?

so korang klik balik WAND TOOL (W)  tu, 
then klik kat salah satu spot putih tu, pastu tekan EDIT→CLEAR, ulang utk spot yang lain...
so dia akan jadi mcm nih, background putih tadik dah jadik transparent!
sekarang korang kena save! tekan FILE→SAVE
nanti keluar camnih;

kat 'name' tu korang bole letak ape-ape name lah sebab senang nak carik kat file comp korang nanti.
kot format tu paling penting, korang kene pilih 'PNG (transparent,full quality)' kalau tak, sia sia je korang buat copy paste what so ever tadik!
after that, baru lah bole tekan 'OK'
tapi kene tunggu dulu sebab dia ckp kat situ "Working please wait..."
lepas box save image tu hilang baru lah korang boleh tutup PIXLR tu, tp kalau bole pastikan dulu yg pic/header yang dah berjaye ditransparent-kan tu dah save betul-betul ke kat komp korang, make sure tadik korang save die kat 'My Picture" ke atau save kat desktop je, lagi senang nak carik!

then korang boleh lah upload kat blogger as korang punye header~~

P/S: korang jangan takut kalau tersilap tekan, yelaah, nak tekan paste tertekan clear pulak, ape kejadahnya??? sebab korang boleh tekan UNDO, yay!! hahaha ^^"

P/S/S: first time wat tutorial, perghh ^^'

8 comments:

  1. Yeay ! Thanks Kak Lina ! JADIK la saya buad ,

    ReplyDelete
  2. @Syuuooh? betul ke? haha, samasama :D

    ReplyDelete
  3. whoahhh saya sayang kamuuu thanks tutorial nie


    jasamu dikenang

    ReplyDelete
  4. thnxx..seronoknye...first time ikut tuto terus jadik...waaaa...hehehee...pixlr tu boleh donlod ke?

    ReplyDelete
  5. lepas ni buat tuto gune ps pulak boleh?

    ReplyDelete
  6. sama-sama ^^ rasanya pixlr tak bole kot.. online je.. ps insyaAllah kalau ada kerajianan, haha :D

    ReplyDelete